

Basic Life Support, Defibrillation and Quality CPR

Page | 1 of 3

1. Plenary session (University of Bologna)

6th March 2018 (14-16)

MCQ ERC 30 minute (knowledge evaluation) – BLS standard MCQ Cardiac arrest: definition, epidemiology, pathophysiology – Giuseppe Ristagno CardioPulmonary Resuscitation (CPR) and defibrillation – Federico Semeraro

<u>7th March 2018 (14-16)</u>

Choking and Foreign Body Airway Obstruction – Andrea Scapigliati
The chain of survival and cardiac arrest awareness – Federico Semeraro

9th March 2018 (14-15)

Cardiac arrest in special circumstances – Federico Semeraro

2. Initial Quality-CPR session (IRC Headquarter)

Initial assessment of baseline performance about chest compression rate, chest compression depth and ventilation. 12^{th} (9-11, 11-13) and 13^{th} (9-11) March 2018

Room 1, 2, 3

Each candidate

First session: 2 minutes of BLS without feedback (chest compression and mask to mouth ventilation)

Plenary session

Ouality CPR feedback: instructions for use

Room 1, 2, 3

Second session: 2 minutes of BLS with feedback

Room 1, 2, 3

Free Training with Q-CPR

3. BLS ERC course (see BLS ERC programme)

14th, 15th and 16th March 2018 (13-18:30)

4. Post-course Quality-CPR session (IRC HQ)

Post course assessment of performance about chest compression rate, chest compression depth and ventilation. 19th March 2018 (14-16) and 20th March 2018 (14-16 and 16-18)

Room 1, 2, 3

Each candidate

First session: 2 minutes of BLS without feedback (chest compression and mask to mouth ventilation)

Plenary session

Quality CPR feedback: instructions for use

Room 1, 2, 3

Second session: 2 minutes of BLS with feedback

Plenary session

MCQ ERC 30 minute (knowledge evaluation post-course) – BLS standard MCQ



5. Skill retention evaluation Quality-CPR session (IRC HQ)

Page | 2 of 3

Post course retention of performance about chest compression rate, chest compression depth and ventilation. 4^{th} , 5^{th} and 6^{th} June 2018 (14-17)

Room 1, 2, 3

Each candidate

First session: 2 minutes of BLS without feedback (chest compression and mask to mouth

ventilation)
Plenary session

Quality CPR feedback: instructions for use

Room 1, 2, 3

Second session: 2 minutes of BLS with feedback

Room 1, 2, 3

MCQ ERC 30 minute (retention evaluation) – BLS standard MCQ

Basic Life Support Course

Certification: European Resuscitation Council & Italian Resuscitation Council

Course Director: Andrea Scapigliati

Faculty: TBA

Location: Via della Croce Coperta 11, Bologna

Date: 14th March 2018 Info: info@ircouncil.it

Programme	Activity	Timing
13:00-13:30	Registration	
13:30-13:45	Plenary introduction and welcome to the BLS with the use of an AED course	15 minutes
13:45-14:15	BLS demonstration: stage 1 (real-time demo), stage 2 (commentary)	30 minutes
14:15-14:30	Stage 3 (instructor demonstration with candidates' commentary)	15 minutes
14:30-15:30	Stage 4: Practice until AED arrives	60 minutes
15:30-15:45	Break	
15:45-16:45	Stage 4: Practice when AED arrives	60 minutes
16:45-17:00	Break	
17:00-17:15	Recovery Position: stage 1 (real-time demo), stage 2 (commentary)	15 minutes
17:15-17:30	Stage 3 (instructor demonstration with candidates' commentary) Stage 4: Practice	15 minutes
17:30-17:45	FBAO – Choking Demonstration and practicing	15 minutes
17:45-18:15	BLS Test MCQ	30 minutes
18:15-18:30	Questions and answers	15 minutes
	Summary and closure	



Basic Life Support Course

Page | 3 of 3

Certification: European Resuscitation Council & Italian Resuscitation Council

Course Director: Federico Semeraro

Faculty: TBA

Location: Via della Croce Coperta 11, Bologna

Date: 15th March 2018 Info: info@ircouncil.it

Programme	Activity	Timing
13:00-13:30	Registration	
13:30-13:45	Plenary introduction and welcome to the BLS with the use of an AED course	15 minutes
13:45-14:15	BLS demonstration: stage 1 (real-time demo), stage 2 (commentary)	30 minutes
14:15-14:30	Stage 3 (instructor demonstration with candidates' commentary)	15 minutes
14:30-15:30	Stage 4: Practice until AED arrives	60 minutes
15:30-15:45	Break	
15:45-16:45	Stage 4: Practice when AED arrives	60 minutes
16:45-17:00	Break	
17:00-17:15	Recovery Position: stage 1 (real-time demo), stage 2 (commentary)	15 minutes
17:15-17:30	Stage 3 (instructor demonstration with candidates' commentary) Stage 4: Practice	15 minutes
17:30-17:45	FBAO – Choking	15 minutes
	Demonstration and practicing	
17:45-18:15	BLS Test MCQ	30 minutes
18:15-18:30	Questions and answers Summary and closure	15 minutes

Basic Life Support Course

Certification: European Resuscitation Council & Italian Resuscitation Council

Course Director: Federico Semeraro

Faculty: TBA

Location: Via della Croce Coperta 11, Bologna

Date: 16th March 2018 Info: info@ircouncil.it

Programme	Activity	Timing
13:00-13:30	Registration	
13:30-13:45	Plenary introduction and welcome to the BLS with the use of an AED course	15 minutes
13:45-14:15	BLS demonstration: stage 1 (real-time demo), stage 2 (commentary)	30 minutes
14:15-14:30	Stage 3 (instructor demonstration with candidates' commentary)	15 minutes
14:30-15:30	Stage 4: Practice until AED arrives	60 minutes
15:30-15:45	Break	
15:45-16:45	Stage 4: Practice when AED arrives	60 minutes
16:45-17:00	Break	
17:00-17:15	Recovery Position: stage 1 (real-time demo), stage 2 (commentary)	15 minutes
17:15-17:30	Stage 3 (instructor demonstration with candidates' commentary) Stage 4: Practice	15 minutes
17:30-17:45	FBAO – Choking Demonstration and practicing	15 minutes
17:45-18:15	BLS Test MCQ	30 minutes
18:15-18:30	Questions and answers Summary and closure	15 minutes